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Frequently Asked Questions on the Rules of Bursa Securities 

 
 

   

(1)  Issue : Knowledge about client 
 

 Relevant 
Rule 

: Rule 5.15(1)(a) and Paragraph 8 of Directive 5-001 

    
 Question : Any guideline(s) or benchmarks(s) from the Exchange on how this Rule be 

implemented? 
 

 Answer : Participating Organisations should start with the account opening forms 
where adequate questionnaires be provided for new clients to fill up. For 
existing clients, the same questionnaires should be filled up by clients as to 
the requirements of the said Rule. Thereon Dealer’s Representatives should 
categorize their clients as to their creditworthiness, background, investment 
objectives and knowledge in investment management. This will assist the 
Dealer’s Representative to know which clients need detailed guidance and 
which clients can be left to their own complete judgment. 
 
Participating Organisations may also obtain essential information about a 
client through the usage of reliable electronic know-your-client database 
services. 

    
(2)  Issue : Account opening through electronic means 

 
 Relevant 

Rule 
: Rule 5.15(1) 

    
 Question : Can a Participating Organisation allow a Client to submit an application form 

to open a trading account through electronic means? 
    
 Answer : A Participating Organisation may allow the submission of an account 

opening application through an online or paperless account opening 
submission, which may include the use of digital signature or electronic 
signature complying with the relevant laws such as Digital Signature Act 
1997 and Electronic Commerce Act 2006.   

    
(3)  Issue : New Technology to on-board a client 

 
 Relevant 

Rule 
: Paragraph 9.1(4)(f) of Directive on Conduct of Business (No. 5-001) 

    
 Question : What are the standards that Participating Organisations need to adhere to 

in using new technology, such as biometric technology, to on-board a 
client? 

    
 Answer : Participating Organisations that rely on new technology solutions to perform 

a non face-to-face verification method should ensure that these solutions 
must be able to effectively identify and verify the identity of the client. For 
example, the solution should be able to, amongst others:  

 
a) perform facial recognition and match against the photo on the 

client’s identification document;  
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b) detect any manipulation or alteration made to a video or photo, if 
any; or 

 
c) verify the biometric or information of the client against a government  

database. 
 

(4)  Issue : Client’s financial position 
 

 Relevant 
Rule 

: Rule 5.15(1)(a) and Paragraph 8 of Directive 5-001 
 

 Question : What are the relevant information on client’s financial position required to be 
maintained by a Participating Organisation? 
 

 Answer : A Participating Organisation should have in place sufficient credit policies 
for the continued assessment of all their clients. The type or nature of 
information required to be kept as records are dictated by the Participating 
Organisation’s internal policies. 
 
 

(5)  Issue : Scope of Internal Audit 
 

 Relevant 
Rule 

: Rule 6.14(1)(a) 
 

 Question : Under the said Rule, by what specific criteria should “the performance of 
management of the Participating Organisation” be required? 
 

 Answer : The scope of the internal audit envisaged under this Rule should, in the 
minimum, ensure compliance with internal policies and procedures, rules, 
laws and best business practices. 
 

    
(6)  Issue : Internal audit responsibility and scope 

 
 Relevant 

Rule 
: Rule 6.14(1)(f) and (j) 

    
 Question : What internal audit responsibility and scope are envisaged here? Does it 

entail performing a financial audit which may duplicate what the statutory 
auditor does? 
 

 Answer : Yes. 
 

 Question : Does it involve a limited review of periodical financial records and 
statements? 
 

 Answer : Yes. 
 

    
(7)  Issue : Internal audit - reporting 

 
 Relevant 

Rule 
: Rule 6.15(1) 

    
 Question : Does this apply even to those highlighted issues, which were subsequently 

rectified by the time the audit was completed? 
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 Answer : Yes. 
    

 
(8)  Issue : Internal audit - reporting 

 
 Relevant 

Rule 
: Rule 6.15(2) 

    
 Question : Are the audit reports by IAD and the report submitted by Audit committee to 

BOD/the Exchange the same? 
 

 Answer : Yes but the report submitted by Audit Committee to BOD/the Exchange 
should contain the deliberations and decisions/recommendations of the 
Audit Committee on the audit report submitted by IAD to the Audit 
Committee. 
 

(9)  Issue : Margin facilities – purpose and period 
 

 Relevant 
Rule 

: Rule 7.30 
 

 Question : A Participating Organisation may extend facilities to its clients for a period of 
3 months only, with rollover, if necessary. When does the effective date 
commence for the 3 months period – from the date of contract or date 
amount is drawn down? What are the maximum and minimum rollover fees? 
 

 Answer : The commencement date for the period of three (3) months, with rollover (if 
necessary) permitted under this Rule for any extension of credit facilities by 
the Participating Organisation is to be determined in accordance with the 
terms of the margin agreement made between the PO and its clients. 
 

(10)  Issue : Types and method of valuation of collateral that a client may deposit 
into margin account   
 

 Relevant 
Rule 

: Rule 7.30(7) 

    
 Question : Can a Participating Organisation include securities to be issued and credited 

into a Client’s account under a corporate action in the computation of 
collateral in that Client’s margin account? 
 

 Answer : Yes. 
 

 Question : What price is the valuation of securities in a margin account based on?  
 

 Answer : The Last Done Price. In the absence of the Last Done Price, the Reference 
Price.   
 
 

(11)  Issue : Clearing fee 
 

 Relevant 
Rule 

: Rule 11.05 

    
 Question : Can a broking house waive clearing fee for certain in-house approved client? 
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 Answer : A broking house (PO) cannot waive Clearing Fees which are charged by the 
Clearing House and must change the same to its clients accordingly. 
 

    
(12)  Issue : Guidelines on the suspension of interest and provision for bad and 

doubtful debts 
 

 Relevant 
Rule 

: Rule 12.04 and Best Practice 12.04-001  

    
 Question : Paragraph 4 of Best Practice 12.04-001 – Treatment of interest on impaired 

accounts, refers. 
 
To confirm the following: 
 
Suspension of interest is to be reflected by a PO in its books based on the 
types of accounts maintained by the PO, i.e. whether under contra losses, 
overdue purchase contracts or margin accounts? 
 

 Answer : Yes. 
 

 
    
(13)  Issue : Qualifying criteria for trading in leveraged and inverse Exchange 

Traded Funds (“L&I ETFs”) 
 

 Relevant 
Rule 

: Rule 7.40(2) and Directive No. 7.40-001 

    
 Question : Would a client’s written declaration pursuant to paragraph 2(2)(a) of 

Directive 7.40-001(“Directive”), confirming the client’s fulfilment of one or 
more of the qualifying criteria for trading in L&I ETFs, be sufficient for a 
Participating Organisation to determine that a client is a qualified client under 
paragraph 1(2) of the Directive? 
 

 Answer : Yes. However, if a Participating Organisation is of the view that further 
information to support the declaration above is required pursuant to its 
internal policies and procedures, the Participating Organisation may request 
such further information from the client. 
 
 

 

 
    

 
 

[End of FAQs] 
 

 


