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QUESTIONS AND ANSWERS IN RELATION TO 
BURSA MALAYSIA SECURITIES BERHAD LISTING REQUIREMENTS FOR THE MAIN MARKET 

(As at 17 June 200926 September 2012) 
 
 
CHAPTER 4B - LISTING UNDER AN EXEMPT REGIMEof Sukuk and Debt Securities 
 
EXCHANGE TRADED BONDS (“ETB”) 
 
4B.1  What is the main difference between a listing of sukuk or debt securities on Bursa 

Securities as ETB and under the Exempt Regime?  
 
ETB are sukuk or debt securities which are listed and quoted for trading on Bursa Securities. As 
trading is available on Bursa Securities’ platform, it allows all investors, including retail, 
sophisticated and institutional investors to participate in bonds trading in a transparent manner.  
 
Listing of sukuk or debt securities under the Exempt Regime means the sukuk or debt securities 
sought to be listed on Bursa Securities will not be quoted or traded on Bursa Securities. This 
regime is specifically for issuers which intend to list its sukuk or debt securities on Bursa 
Securities for listing status and for profiling purposes, and where the targeted group of investors 
is sophisticated investors. Trading of sukuk or debt securities under the Exempt Regime takes 
place over-the-counter and is inaccessible to retail investors. 
 

4B.2  Must an issuer of ETB obtain SC’s approval before it submits its listing application to 
Bursa Securities?  

 
An issuer of ETB needs to obtain SC’s approval if it is required under Section 212 (4) of the 
CMSA. In that case, an issuer may only submit its listing application to Bursa Securities after it 
has received its approval from SC. 
   

4B.3 Can an issuer issue ETB which is convertible or exchangeable into listed securities?  
 

An issuer may only issue ETB which is convertible or exchangeable into listed shares, and not 
any other type of securities. Such issuer must comply with Chapter 4B and the provisions in Part I 
of Chapter 6 of the Main LR (which relates to the requirements for an issue of convertible 
securities), as if it were the listed issuer, with the necessary modifications.   

 
4B.4 Paragraph 4B.06 of the Main LR requires additional provisions relating to a meeting of 

sukuk or debt securities holders to be included in a trust deed or any other document 
governing the rights of the sukuk or debt securities holders. Does it mean that all ETB 
issuers must have a trust deed?   
  
No, it depends on whether the issuer is required to have a trust deed under the CMSA 2007 and 
SC’s Private Debt Securities Guidelines.   
 
Where an issuer of ETB has a trust deed, the trust deed must include the provisions relating to a 
meeting of sukuk or debt securities holders as set out in Appendix 4B-A of the Main LR. In the 
absence of a trust deed, an issuer must include the provisions set out in Appendix 4B-A in any 
other document governing the rights of the sukuk or debt securities holders.  
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However, an issuer of ETB is not required to include the provisions set out in Appendix 4B-A of 
the Main LR if the ETB is:  

 
(a) issued by the Federal Government of Malaysia, State Government of Malaysia or any 

statutory body ; or 
  

(b) guaranteed by the Federal Government of Malaysia or Bank Negara Malaysia,  
 
4B.5 Must an ETB issuer prepare and announce its annual reports to Bursa Securities pursuant 

to the Main LR?  
 

No, an issuer of ETB is not required to prepare and announce its annual reports to Bursa 
Securities pursuant to the Main LR. However, if the issuer prepares annual reports on a voluntary 
basis, the issuer is encouraged to announce it to Bursa Securities for its securities holders’ 
information.  

 
4B.6 Must an issuer of ETB issue a notice of maturity or expiry to its holders and advertise a 

summary of the same in at least one nationally circulated Bahasa Malaysia or English daily 
newspaper pursuant to the Main LR?  

 
No, an issuer of ETB which is not convertible or exchangeable into listed shares is not required to 
issue its sukuk or debt securities holder with a notice of maturity or expiry and or advertise a 
summary of the same in at least one nationally circulated Bahasa Malaysia or English daily 
newspaper pursuant to the Main LR. Instead, such issuer must, at least 1 month before the 
maturity date, announce the maturity date of each issuance of sukuk or debt securities to Bursa 
Securities.   
 

4B.7  With reference to Question 4B.8 above, what if the ETB is convertible or exchangeable into 
listed shares?  
 
An issuer of ETB which is convertible or exchangeable into listed shares must issue a notice of 
the maturity or expiry of such ETB to its sukuk or debt securities holders and advertise a 
summary of the same in at least one nationally circulated Bahasa Malaysia or English daily 
newspaper not less than 1 month before the last conversion/exercise date or maturity date, 
whichever is the earlier.  

 
4B.8 Must a guarantor of an issuer of ETB announce its half yearly financial statements to 

Bursa Securities pursuant to the Main LR? 
 

No, a guarantor of an issuer of ETB is not required to prepare and announce its half yearly 
financial statements to Bursa Securities pursuant to the Main LR. However, if the guarantor 
prepares its half yearly financial statements on a voluntary basis, the guarantor is encouraged to 
announce it to Bursa Securities for the securities holders’ information. 
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4B.9  How will an ETB issuer pay the interest or profit rates respectively to its debt securities or 
sukuk holders?  
 
Pursuant to paragraph 8.26A of the Main LR, an issuer of ETB is required to pay the interest or 
profit rates on its debt securities or sukuk respectively by direct crediting into the bank accounts 
of the debt securities or sukuk holders who have provided their bank account details to the 
Depository. However, in respect of debt securities or sukuk holders who have not provided their 
bank account details to the Depository, the issuer may pay the interest or profit rates respectively 
to its debt securities or sukuk holders in the manner as may be authorized under the issuing 
documents, such as the trust deed or terms of issuance.  
 

 
EXEMPT REGIME 
 
4B.14B.10 Can a non-listed issuer list its sukuk or debt securities on Bursa Securities under 

an Exempt Regime? 
 
 Yes, an issuer, listed or otherwise, may seek to list its sukuk or debt securities on Bursa 

Securities under an Exempt Regime. 
 
4B.24B.11 What is meant by listing of sukuk or debt securities under an “Exempt Regime”? 
 
 Listing of sukuk or debt securities under an “Exempt Regime” means the sukuk or debt securities 

sought to be listed on Bursa Securities will not be quoted or traded on Bursa Securities. This 
regime is specifically for issuers who intend to list its sukuk or debt securities on Bursa Securities 
for the listing status and for profiling purposes, and where the targeted group of investors is 
sophisticated investors. 

 
4B.34B.12 Must an issuer obtain the SC’s approval before it submits its listing application to 

Bursa Securities? 
 
 An issuer only needs to obtain the SC’s approval if it is required under section 212(4) of the 

CMSA. In that case, an issuer may submit its listing application to Bursa Securities at the same 
time it submits its application for approval to the SC. However, Bursa Securities’ approval for 
listing, if given, will be conditional upon to the SC’s approval being granted for the issue or offer of 
the sukuk or debt securities. 

 
4B.44B.13 What is the currency in which the sukuk or debt securities may be listed under an 

Exempt Regime? 
 
 The sukuk or debt securities of an issuer under an Exempt Regime may be in Ringgit or any 

foreign currency, except those currencies which are restricted by the Controller of Foreign 
Exchange. 

 
4B.54B.14 Under an Exempt Regime, where would the trading take place? 
 
 Under an Exempt Regime, trading will take place outside Bursa Securities, i.e. on an over-the-

counter basis. 
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4B.6 Is the content of an Information Memorandum/Offering Circular prescribed by Bursa 
Securities? 

 
No, it is the responsibility of the issuer to ensure that the Information Memorandum/Offering 
Circular contains clear and adequate information for its targeted investors in connection with the 
listing of the sukuk or debt securities. 
  

4B.74B.15 Is it mandatory for an issuer to issue and announce its half-yearly financial 
statement to Bursa Securities? 

 
No, paragraph 4B.107 of the Main LR does not mandate an issuer to prepare or issue a half-
yearly financial statement. However, an issuer which has prepared or issued a half yearly 
financial statement, must announce the same to Bursa Securities within 2 months after the close 
of the half year of the issuer’s financial year. 
 

4B.84B.16 When is an issuer required to make the announcement under paragraph 510.0 of 
Practice Note 26? 

 
An issuer must announce the information set out in paragraph 510.0 of Practice Note 26 to Bursa 
Securities - 
 
(a)  before the issuance of the sukuk or debt securities for listing; and 
 
(b)  where the sukuk or debt securities are issued under a programme, each subsequent 

issuance of sukuk or debt securities upon listing on Bursa Securities. 

 


